Kungsbron i Boden

Kungsbron i Boden

måndag 16 januari 2017

Hur kan motion påverka vårat psyke?

Av en händelse fick jag syn på en bok vars titel intresserade mig, den heter "Hjärnstark, hur motion och träning stärker din hjärna" och är skriven av Anders Hansen.

Anders Hansen är läkare på Karolinska Institutet, överläkare i psykiatri, men även Civilekonom, han har skrivit mycket om den forskning som kopplar ihop fysisk aktivitet med bland annat kognitiva förmågor, psykiskt välmående men även om kopplingen mellan fysisk aktivitet och kopplingen till depressiva tillstånd.

Kan vårat själsliga tillstånd påverkas av hur våran livsstil ser ut, kan våran förmåga att hantera stress påverkas av hur vi väljer att se på motion, kan den oro och ångest som många i dag känner påverkas av hur mycket vi rör på oss, vad händer med de elever i skolan som utför fysisk aktivitet under ett antal tillfällen under veckan.

Det är många intressanta frågor som tas upp i denna bok, sättet på vilket han berättar gör att det är svårt att sluta läsa, han hänvisar hela tiden till olika typer av forskning som har genomförts, både sådan som är sanktionerad och verifierad, men även forskning som på grund av för liten population inte är verifierad, genom hela boken följer man en röd tråd, väldigt sakligt och välordnat följer man hans resonemang.

När det gäller fysisk aktivitet så är han väldigt tydlig med att det som är allra bäst i detta perspektiv är konditionsträning, han visar även att styrketräning är väldigt bra, däremot konstaterar han att konditionsträning är överlägset bäst, här handlar det om konditionsträning som är pulshöjande och pågår i minst trettio minuter.

När jag läser boken fascineras jag över hur dessa resultat hela tiden pekar åt samma håll, här handlar det om hur träning, behöver inte vara träning på elitnivå, även så enkla saker som promenader dagligen har effekt, även om effekten blir större vid exempelvis löpning eller cykelträning.

Med tanke på hur vårat samhälle har påverkat våran livsstil så ser man kopplingen mellan mera stillasittande och hur stegringen av problematik kopplat till kognitiva förmågor, stress, ångest och ökande förskrivning av psykofarmaka.

Vad tänker jag då om denna bok? Definitivt en bok jag rekommenderar, den som på något sätt arbetar i en pedagogisk organisation ska definitivt läsa denna, och framför allt de som på något sätt kan påverka vad utbildningen ska innehålla, När det pratas om att dra in på Idrotten och den estetiska verksamheten, då ska man läsa denna bok för förstå hur detta påverkar elevernas resultat.

Det man kunnat påvisa vid senare tids kliniska tester är att med någon form av fysisk aktivitet så växer vår hjärna och skapar nya kopplingar mellan befintliga celler, det är bättre för hjärnan med en löprunda än ett korsord, det är vad man kan sammanfatta boken med, har ni inte läst den så gör det den är väl värd att läsa.

Tack för denna gång, vi kanske syns i löpspåret

Tommy

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar