Denna undersökning görs på uppdrag av Linköpings Universitet med SCB som samlar in och sammanställer empirin. Den utvalda populationen består av 2000 yrkeslärare som blivit slumpmässigt utvalda att besvara enkäten. Syftet är med andra ord att kolla hur uppdaterade yrkeslärare är gentemot de ämne som de undervisar i, lite konstigt då att dom vänder sig till en yrkestitel som inte finns, det finns i dag ingenting som heter yrkeslärare, min examen är gymnasielärare och min legitimation talar om vilka ämnen jag undervisar i. Man kan säga att undersökningen om hur uppdaterade vi är inom skolan görs av de som inte är uppdaterade om hur det fungerar i skolan.
Den stora reaktionen kom dock som jag sa tidigare när jag började läsa frågorna och hur de var formulerade, förutom de rent formalia frågorna, hur länge jag arbetat som lärare etc. så kommer då den första frågan "Hur länge har du arbetat inom ditt grundyrke?" samt nästa "Vilken utbildningsbakgrund har du inom ditt grundyrke?", min fundering blir vad menar dom med grundyrke, jag har arbetat som lärare i 22 år och det räknas inte enligt dom som ett yrke, utan jag måste ha ett "grundyrke", jag hävdar att jag undervisar i ett ämne.
Största käftsmällen får man dock när man läser de frågeställningar som följer genom hela enkäten, Jag listar några exempel:
"Hur ofta har du sedan höstterminen 2012 ägnat dig åt.... "
"arbete på arbetsplats eller i eget företag"
"studiebesök på arbetsplats"
En anna fråga lyder som följer:
"Hur mycket eller lite bedömer du att arbete på en arbetsplats eller i eget företag bidrar eller skulle kunna bidra till att"
"du kan utveckla din undervisning"
Priset tar väl ändå denna fråga:
"Hur mycket ökar eller minskar följande förutsättningar (a-h) dina möjligheter och ditt intresse för att arbeta på en arbetsplats eller i eget företag?
a. stöd och uppmuntran från skolan och skolledningen
b. Organisationen av lärarbetet, t ex vad gäller schema, APL, lärlingar, lov
c. Inställningen på arbetsplatser och hos arbetsgivare/branscher
d. Min familjesituation.
e. Vad jag tjänar/förlorar ekonomiskt på det.
f. Vad jag tycker är intressant att göra.
g. Vad jag tycker är roligt att göra.
h. Mitt behov av att kunna utveckla mitt yrkeskunnande i grundyrket."
Så här fortsätter det genom hela enkäten, detta är alltså en enkät som har passerat genom fakultetens krav på koppling till de pedagogiska teorier som ligger bakom grunden för de vetenskapliga metoder som styr hur empirin kommer att analyseras i ett senare skede.
Vad är det då som gör mig upprörd i detta?
1. Ingenstans i enkäten funderar eller frågar man efter huruvida jag har en relevant utbildning för uppdraget som lärare, detta är, när det gäller de som arbetar som lärare på de yrkesförberedande programmen en mycket större fråga, i dag råder det en fruktansvärt stor brist på utbildade lärare inom alla ämnen på yrkesförberedande programmen, samtidigt behövs det en massiv fortbildningskampanj av de som arbetar med ungdomar på yrkesförberedande program, men då framför allt inom utbildningar kopplat till de ev. diagnoser elever har med sig ADHD, skriv och läsproblematik men även inom socialpedagogik. I dag är detta ett mycket större problem än om jag tillbringar min fritid med att arbeta extra.
2. Hela enkäten andas att jag borde tillbringa mera tid på en "arbetsplats", här har man degraderat skolan till något som inte anses vara en arbetsplats längre, det skulle vara kul om de som satt ihop denna enkät skulle orka med att arbeta i en skola som den ser ut i dag. Jag tillbringar ca 35-45 timmar i veckan på min arbetsplats, samtidigt börjar mitt hem se ut som en arbetsplats, varje vecka utför jag ca 5 - 15 timmars arbete hemma, Att jag utöver detta skulle kunna tänka mig att bli en bättre lärare genom att dessutom tillbringa min övriga tid (läs fritid) på en av universitet godkänd arbetsplats.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar