Kungsbron i Boden

Kungsbron i Boden

tisdag 28 oktober 2014

Vilken härlig höst

En kombination av lindrig förkylning och väl utvecklad latmask har gjort att jag inte har sprungit på en och en halv vecka, nu har förkylningen släppt och latmasken är bortkörd så idag ska jag ut och springa. På lördag är det den 1:a november då öppnar anmälan till 2015 års Midnattslopp, jag kommer att hänga på låset för att anmäla mig. Hoppas att det blir lika trevligt som detta år.

Min målsättning är att åtminstone springa både Växjöloppet och Midnattsloppet samt att göra detta på bättre tider än jag gjorde i år, tävlingsmänniskan i mig driver på. Jag försöker springa tre gånger per vecka, jag har sagt att jag ska springa två gånger och att jag ska försöka komma iväg tre gånger per vecka. Minst en gång per vecka ska jag springa ett längre pass på ca en mil, detta pass blir oftast under helgen.

Hur hinner man med att träna, arbete och vardag tar ganska stor del av tiden, när jag började träna blev det som det blir för de flesta, väldigt sporadiskt, andra saker kom hela tiden emellan vilket gjorde att det inte blev någon helhet i träningen, hur ska man göra för att komma bort från detta bekymmer? Jag gjorde så att jag viker två kvällar under veckan samt tid under helgen för träning, jag skriver in det i kalendern i telefonen innan jag bokar in något annat, sedan får det helt enkelt bli så att annat får göras på annan tid, jag tror att det är det enda sättet att få det att fungera. Jag tycker jag har kommit ganska långt med min träning, i dag kan jag springa en mil utan större ansträngning, däremot har jag ganska lång väg kvar till de mål jag har satt upp, att komma tillbaka till den form jag var i när jag orienterade tror jag inte är möjligt då även åldersfaktorn måste tas i beaktning, däremot ska jag kunna pressa tiderna på en mil betydligt mera.

I övrigt har vi en otroligt varm höst, även om det har varit lite regnigt så har det varit ett helt underbart väder. Jag pendlar fortfarande dagligen med mc:n mellan hemmet och arbetet, trots att vi nu närmar oss november månad har jag inte behövt ta fram vinterkläderna än. Vintermörkret börjar däremot lägga sig, sedan klockan justerades om till vintertid så har det blivit betydligt mörkare på eftermiddagen, jag hoppas kunna hålla ut fram till jul med mc:n bara hoppas att vädret står mig bi.

Ha en trevlig Allhelgona helg och sänd en tanke till dom som inte längre är med oss.

Tommy

onsdag 15 oktober 2014

Läste i dag angående gymnasieskolan

I Varnamo.nu var det i dag ett reportage med rubriken "Thomas debatterar gymnasieskolan" det är Thomas Strand (S) som debatterar gymnasieskolan.

http://xn--vrnamo-bua.nu/nyheter/thomas-debatterar-gymnasieskolan/#29052

I artikeln redogör Thomas över det förslag som den nya regeringen har lagt angående Gymnasieskolan, I förslaget ligger ett flertal åtgärder för att som socialdemokraterna säger reparera det som alliansen har ställt till med.

"Alla elever ska ges samma chans och samma möjligheter. Därför är förslaget om en obligatorisk gymnasieskola en framtidsreform. Det lägger grunden till kunskap, rättvisa, förståelse och framtidstro. Kvaliteter som ökar tron på den egna förmågan. Det är betydelsefullt att varje elev går stärkt ut från skolan, stärkt som människa och stärkt inför livet som väntar. Vi har ett ansvar att hjälpa och inte stjälpa.Innebörden i förslaget att göra gymnasieskolan obligatorisk – som den nya Socialdemokratiskt ledda regeringen nyligen föreslagit – bottnar kort och gott i den filosofin." (Citat Thomas Strand)

Jag håller med att alla elever ska ges samma chans och samma möjligheter, men det som glöms bort i detta förslag är att det i dag är ca 11-13% av eleverna från grundskolan som inte är behöriga att komma in på ett nationellt program på Gymnasieskolan, hur dessa elever ska hanteras om gymnasieskolan ska bli obligatorisk är ett problem som måste lösas innan man kastar in dessa elever på gymnasiet. I dag finns det ett strukturfel i skolsystemet, nämligen att de elever som idag inte kommer ut från Grundskolan med godkända betyg kommer att belasta Gymnasieskolans budget (Introduktionsprogrammet), med andra ord så kommer de besparingar som Grundskolan gör att belasta Gymnasieskolan mångfalt. Om det istället vore så att Grundskolan hade att lösa sitt uppdrag och se till att alla elever skulle bli godkända, då skulle kostnaden hamna inom rätt skolform, och i vissa kommuner även inom rätt förvaltning, många kommuner delar Grundskolan och Gymnasieskolan i olika förvaltningar. Kostnaden måste dock belasta rätt skolform, i dag utbildar Gymnasieskolorna på Introduktionsprogrammet en massa elever i Grundskolans kurser och ämnen. Utan att redan från början planera för dessa elever, innan man börjar prata om att göra Gymnasieskolan obligatorisk, anser jag inte vara att hjälpa denna grupp av elever, ett annat scenario är att man helt enkelt sänker kraven för att komma in på Gymnasieskolan, jag tror att det bästa är att börja i rätt ände och lösa Grundskolans problem först, varför är det så många som inte är godkända från Grundskolan.

"Därför föreslår nu regeringen att alla ungdomar som inte fyllt 18 år ska gå en gymnasieutbildning. Eleverna ska få det stöd som behövs för att nå kunskapsmålen och utvecklas efter sina förutsättningar. Yrkesprogrammen ska stärkas. Dels genom att ge en grundläggande högskolebehörighet, dels genom att omformas till yrkescollege i samverkan med arbetslivet. Dessutom ska ett estetiskt ämne ingå i alla gymnasieutbildningar." (Citat Thomas Strand)

Att stärka yrkesprogrammen genom att göra dessa högskoleförberedande är inga konstigheter, i debatten som Thomas för framstår det (i alla fall enligt min tolkning) som att det idag inte går att välja en yrkesförberedande Gymnasieutbildning och därigenom erhålla högskolekompetens. I dag kan vem som helst som går en yrkesförberedande utbildning välja att läsa till de kurser som behövs för att erhålla allmän behörighet till Högskolan, antingen genom Individuellt val eller som utökat Program. Jag anser att detta i mångt och mycket är att sparka in redan öppna dörrar. Att eleverna ska få det stöd som de behöver för att nå kunskapsmålen och utvecklas efter sina förutsättningar är i dag klart redogjort i skollag och Gymnasieförordning samt Läroplanerna. YrkesCollege är också något som flera skolor redan arbetar med. Att återinföra Estetiskt ämne är mycket positivt, mycket och samstämmig forskning visar att såväl Estetisk förmåga och idrottsliga prestationer förbättrar studieresultaten.

Min personliga slutsats av det förslag som den nya regeringen presenterar är dock att tankegångar och intentioner är goda men det finns en stor risk att det kan bli ett förslag som när det väl ligger till beslut inte är riktigt genomtänkt i alla hörn och kanter, hur det än kommer att bli med detta förslag så är det vi som arbetar inom skolan som ska genomföra och hantera de politiska förslag som beslutas, att höja ribban på den svenska Gymnasieskolan gör man bäst genom att få Grundskolan att ta sitt uppdrag på allvar och inte låta den kommunala snålheten bedra visheten.

Att spara en hundralapp i förskolan kommer att kosta tiotusentals kronor när eleven kommer upp i gymnasieåldern.

Tack för denna gång
Tommy